Можливості використання постнатального ультразвукового скринінгу уропоетичного тракту (Perioperaciina Medicina, 2021)
У статті наводиться інформація про можливості використання постнатального ультразвукового скринінгу уропоетичного тракту на прикладі результатів застосування цього методу в Словацькій Республіці. Головним його завданням є виявлення вад розвитку уропоетичної системи, які не були діагностовані під час пренатального обстеження. Найбільш клінічно значущими вадами розвитку нирок є такі вади, які пов’язані з порушенням відтоку сечі (обструктивні уропатії). Пацієнти з цими вадами розвитку часто потребують оперативного втручання вже в періоді новонародженості або в ранньому дитячому віці. Рання діагностика і своєчасна корекція обструктивних уропатій дозволяє зберегти нормальне функціонування і морфологічну цілісність нирок, запобігаючи розвитку хронічної хвороби нирок; покращується якість і тривалість життя пацієнтів. Таким чином, витрати на скринінгове дослідження несумірні з наслідками несвоєчасно діагностованої патології та лікуванням таких ускладнень, як хронічна хвороба нирок, ниркова недостатність, рецидивуючі інфекції сечовивідних шляхів (антибіотикотерапія, гемодіаліз тощо).
Keywords: діагностика; новонароджений; обструктивні уропатії; постнатальний період; скринінг; Словаччина; ультразвук