Періопераційна антибіотикопрофілактика в хірургії (Perioperaciina Medicina, 2021)
Інфекційні ускладнення в хірургії посідають значне місце серед причин летальності та підвищення вартості надання медичної допомоги при різних патологіях. Антибіотикопрофілактика займає одне з перших місць у періопераційний період, окрім хірургічного лікування та дотримання правил асептики й антисептики. Препарат Лаксерс є новим препаратом цефалоспоринової групи і складається з комбінації цефоперазону та сульбактаму. Володіє широким спектром дії на грам(-) та анаеробну флору й антистафілококовою активністю, в якій не поступається місцем цефоперазону. Завдяки сульбактаму володіє протимікробною активністю по відношенню до Pseudomonas aeruginosa та Acinetobacter spp. У даній статті описано основні властивості й переваги препарату Лаксерс по відношенню до інших цефалоспоринів цієї групи як препарату вибору у лікуванні хірургічних патологій та альтернативної антибіотикопрофілактики у періопераційний період у важких хворих при загрозі контамінації операційного поля госпітальною флорою.
Keywords: антибіотикопрофілактика; цефалоспорини; цефоперазон; сульбактам; Лаксерс