Тромбопрофілактика після кесаревого розтину в контексті сучасної концепції швидкого відновлення ERAC (Perioperaciina Medicina, 2019)
У даній статті наведено основні рекомендації Європейського товариства анестезіологів з періопераційної профілактики венозної тромбоемболії й основні рекомендації Товариства акушерської анестезіології та перинатології (SOAP) для швидкого відновлення після кесаревого розтину (ERAC) [1]. Пошуки ефективних методів відновлення після кесаревого розтину, прагнення знизити ризики післяопераційних ускладнень, скоротити терміни перебування в стаціонарі привели нас до впровадження сучасної концепції швидкого відновлення. У пологовому будинку “Лелека” вже використовується в щоденній практиці концепція швидкого відновлення після кесаревого розтину. Позитивні результати впровадження концепції ERAС в акушерській практиці зумовлюють необхідність модернізації традиційного підходу до періопераційного періоду.
Keywords: періопераційний період; тромбопрофілактика; кесарів розтин