Вплив низькомолекулярних гепаринів на імунну систему хірургічних хворих (Perioperaciina Medicina, 2019)
Венозні тромбоемболічні ускладнення є потенційно небезпечними для життя у хворих, які перенесли хірургічне втручання.Мета роботи. Вивчити безпечність тромбопрофілактики еноксапарином шляхом вивчення впливу еноксапарину натрію (Фленокс ПАТ “Фармак”) на імунну систему хворих, яким виконано лапароскопічну холецистектомію.Матеріали і методи. Група дослідження: (n = 15) – хворі, яким профілактика венозних тромбоемболічних ускладнень проводилась еноксапарином натрію (Фленокс ПАТ “Фармак”). Вивчення імунограми у пацієнтів з калькульозним холециститом проводилось перед оперативним втручанням і через дві доби післяопераційного періоду після призначення еноксапарину.Результати та обговорення. При дослідженні групи 1 (Фленокс) значення досліджуваних показників не ви-ходили за межі норми.Висновки. Встановлено, що еноксапарин натрію (Фленокс ПАТ “Фармак”) не впливає на показники імунної системи. У зв’язку з вищезазначеним даний препарат можна вважати безпечним і ефективним для тромбопрофілактики у пацієнтів з ризиком венозного тромбоемболізму.
Keywords: холецистит; тромбопрофілактика; еноксапарин; безпека; імунітет