Поліпшення якості післяопераційної реабілітації хворих похилого і старечого віку з недостатністю кровообігу (Perioperaciina Medicina, 2024)
Порівняння пролонгованої епідуральної аналгезії (ПЕА) з традиційною аналгезією на вимогу у геріатричних хворих з недостатністю кровообігу (НК), що перенесли операції на нижніх кінцівках, продемонструвало виражений опіоїдозберігаючий ефект у них у післяопераційному періоді. ПЕА у післяопераційному періоді показана переважно у хворих похилого та старечого віку з обмеженими резервами серцево-судинної системи, оскільки епідуральна анестезія суттєво знижує ризик кардіальних ускладнень у даної категорії пацієнтів.
Keywords: літній та старечий вік; пролонгована епідуральна анестезія; післяопераційне знеболювання; серцева недостатність