Жовчнокам’яна хвороба у новонароджених — міф чи реальність? (Perioperaciina Medicina, 2024)
Вступ: Раніше холелітіаз у новонароджених вважався дуже рідкісною знахідкою, але при все більшому використанні ультразвукового дослідження (УЗД) він діагностується все частіше.Мета: Метою представленої роботи було хоча б орієнтовно оцінити частоту появи холецистолітіазу у новонароджених і охарактеризувати його спонтанний подальший розвиток або зафіксувати виникнення ускладнень з боку жовчовивідної системи у таких пацієнтів.Методи: Автор досліджував жовчний міхур за допомогою УЗД протягом чотирьох місяців (включаючи період пандемії COVID-19) у 339 новонароджених, з них 273 дитини з адекватною післяпологовою адаптацією («фізіологічні» новонароджені) та 66 дітей з порушеннями постнатальної адаптації, які потребували більш інтенсивної медичної допомоги та мали підвищений ризик розвитку жовчнокам’яної хвороби («патологічні» новонароджені).Результати: У 5 дітей першої групи (1,8 % цих дітей, з них три дівчинки і два хлопчики) та у 4 дітей ІІ групи (6,1 % цих дітей, з них дві дівчинки і два хлопчики) було виявлено ехогенний матеріал у жовчному міхурі. Серед цих дітей троє (одна з першої та двоє з другої групи) на УЗД мали ознаки холецистолітіазу, у 4 дітей (3 з першої та 1 з другої групи) USG-зображення «сладж-кульок» та у 2 дітей (по одному з кожної групи) було винвлено «сладж». Частота УЗД-ознак класичного холецистолітіазу становила 0,36 % у «фізіологічних» і 3,0 % у «патологічних» новонароджених. Очевидне переважання на УЗД ехогенного матеріалу в жовчному міхурі в обох статей не зафіксовано автором. Під час наступних контрольних УЗД-перевірок відзначалось зникнення ехогенного матеріалу в жовчному міхурі у віці 1 місяця. У трьох із чотирьох «патологічних» новонароджених з виявленим ехогенним матеріалом у жовчному міхурі УЗД-ознаки зберігалися навіть у віці трьох місяців, а у одного з пацієнтів навіть у віці старше 1 року. Скарг та ускладнень, пов’язаних з жовчовивідною системою, не було у жодного з пацієнтів.Висновок: УЗД-виявлення ехогенного матеріалу в в жовчному міхурі (а також холецистолітіаз як такий) можна вважати відносно частою знахідкою у віці новонародженості з хорошим прогнозом і дуже рідкісним виникненням ускладнень. При цьому участь ризикових факторів у його формуванні є істотною. Незважаючи на сприятливий прогноз, слід рекомендувати подальше УЗД-спостереження цих дітей з метою раннього виявлення можливих ускладнень жовчнокам’яної хвороби. Ключові слова: жовчнокам’яна хвороба, новонароджений, УЗД, сладж, SARS-CoV-2.
Keywords: SARS-CoV-2; сладж; УЗД; новонароджений; жовчнокам’яна хвороба