Особливості анестезіологічної допомоги хворим на холодову кропивницю (огляд літератури) (Perioperaciina Medicina, 2024)
Холодова кропивниця (ХК) є алергічною реакцією, яка проявляється висипаннями за типом кропив’янки або червоних плям у відповідь на загальне або локальне охолодження тіла. Захворювання буває набутим або спадковим і в холодну пору року може уражувати всі верстви населення. Цей патологічний стан на перший погляд видається не дуже небезпечним варіантом локальної холодової травми, але в осіб, які схильні до впливу низьких температур, особливо з обтяженим холодовим анамнезом, може супроводжуватися хронізацією процесу й ускладнюватись нейроваскулітом, облітеруючим ендартеріїтом і вторинним синдромом Рейно, може знизити якість життя постраждалих і стати причиною інвалідності. Патофізіологія ХК мало вивчена, але ймовірно пов’язана з імуноглобуліном Е (IgE) та активацією тучних клітин. Охолодження тканин індукує викид хемотактичних факторів нейтрофілів та еозинофілів, простагландину D2 та фактора некрозу пухлин альфа (TNF-α). Менш частою імунологічною знахідкою у пацієнтів з ХК є кріоглобулінемія з моноклональними IgG та змішаними IgG/ IgM або IgG/IgA типами кріоглобулінів. Механізм розвитку ХК здебільшого визначається формуванням кріоглобулінів (холодних гемолізинів) та наступною дегрануляцією тучних клітин. Діагностика ХК залежить від анамнезу пацієнта та результатів холодових тестів. Пацієнтам з ХК рекомендують насамперед не переохолоджуватися, приймати теплий душ, носити теплий одяг та головний убір, не вживати холодну їжу та напої. Варіанти терапії включають H1-гістаміноблокатори другого покоління та глюкокортикоїди. Новою перспективною опцією є омалізумаб — моноклональне антитіло, яке отримують з рекомбінантної молекули ДНК і яке селективно зв’язує циркулюючий IgE і впливає на функцію тучних клітин. У пацієнтів з ХК, які підлягають загальній анестезії, в премедикацію рекомендовано включати антигістамінні та кортикостероїди, разом із суворим дотриманням періопераційної нормотермії.
Keywords: локальна холодова травма; холодова кропивниця; діагностика; лікування; анестезія