Біль і можливості фізіотерапії при імпінджмент-синдромі в плечовому суглобі (Perioperaciina Medicina, 2024)
Вступ: Проблеми з плечем є другим за поширеністю захворюванням опорно-рухового апарату. Найпоширенішою причиною цих проблем є імпінджмент-синдром.Цілі: Метою нашої роботи було вказати на можливості консервативного лікування імпінджмент-синдрому. У цій роботі ми намагалися привернути увагу до погіршення якості життя, спричиненого болем та проблемами з плечем, і хотіли покращити діапазон рухів у плечі до згинання, відведення та зменшити біль за рахунок обраних фізіотерапевтичних процедур. У нашій роботі звертаємо увагу на синдром імпінджменту, його дослідження та лікування.Матеріали і методи: Групу склали 20 пацієнтів з імпінджмент-синдромом, у яких застосовували мануальну терапію, кінезіотерапію, електротерапію та кінезіотейпування. За допомогою опитувальника ми змогли оцінити, наскільки імпінжмент впливає на якість життя.Результати: Завдяки обраним нами методам нам вдалося покращити діапазон рухів руки, де середнє значення при початковому вимірюванні становило 119,25° для згинання та 113° — відведення. У вихідному вимірюванні середнє значення згинання становило 163,25°, а відведення — 165,75°. Також нам вдалося зменшили біль, який у середньому оцінювався у 6,90 балів на початку реабілітації та 2,90 у кінці.Висновок: На підставі наших результатів ми рекомендуємо використовувати комбінацію різних методів, а не окремі методи. Доцільно було б провести подальші дослідження з більшою кількістю пацієнтів
Keywords: біль; імпінджмент-синдром; плечовий суглоб; манжета ротатора; фізіотерапія