Реміфентаніл: огляд його знеболювального та седативного застосування в періопераційний період (Perioperaciina Medicina, 2024)
Адекватне періопераційне знеболювання є невід’ємною частиною ведення анестезії. Опіоїдні анальгетики посідають одне з ключових місць у купіруванні гострого та хронічного болю у світі. Враховуючи велику кількість побічних дій та розвиток гіпералгезії/ толерантності до опіоїдних аналгетиків, нині розробляється багато методик безопіоїдної або малоопіоїдної анестезії. У статті наводяться сучасні дані клінічної ефективності реміфентанілу — похідного препарату від фентанілу, який є селективним агоністом μ-опіоїдних рецепторів ультракороткої дії при використанні у періопераційний період для лікування гострого та хронічного болю. Наводяться порівняння терапев тичної активності та фізико-хімічних властивостей, фармакокінетичних і фармакодинамічних особливостей реміфентанілу з іншими опіоїдами (фентанілом, суфентанілом, алфентанілом). Його унікальні властивості (наприклад, незалежний від функції органів метаболізм, відсутність накопичення, швидкий початок дії та короткочасна дія) відрізняють його від інших опіоїдних агентів. Реміфентаніл є принаймні таким само ефективним, як і опіоїди порівняння, такі як фентаніл, суфентаніл, щодо полегшення болю та седації у пацієнтів в періопераційний період. Крім того, він забезпечує швидку та передбачувану екстубацію, а також асоціюється з меншою тривалістю ШВЛ і скороченням тривалості госпіталізації, ніж препарати порівняння в деяких дослідженнях. Крім того, реміфентаніл загалом добре переноситься як дорослими, так і в дитячому віці. Таким чином, реміфентаніл є бажаним доповненням до наявних на даний момент фармакологічних засобів, які використовуються для лікування болю у пацієнтів в періопераційний період.
Keywords: Опіоїдні анальгетики; реміфентаніл; загальна анестезія