Досвід використання препарату Artro-Patch у лікуванні гонартрозу II ступеня та необхідність попередньої аспірації артритичної рідини (Perioperaciina Medicina, 2023)
Актуальність. Зважаючи на високу частоту дегенеративно-дистрофічних захворювань суглобів та невпинний ріст захворюваності, удосконалення консервативних підходів у лікуванні є актуальним завданням сучасної медицини.Мета дослідження: оцінити ефективність використання препарату Artro-Patch (розчину гіалуронової кислоти 3 % 3 мл) у пацієнтів з гонартрозом ІІ стадії та необхідність виконання попередньої аспірації артритичної рідини перед внутрішньосуглобовою ін’єкцією.Матеріали та методи. Обстежено 60 пацієнтів з гонартрозом ІІ стадії, які були проліковані з використанням препарату Artro-Patch (розчину гіалуронової кислоти 3 % 3 мл). Середній вік 45,56 ± 8,61 років. До групи включено 38 (63,33 %) жінок та 22 (36,67 %) чоловіків. Серед обстежених сформовано 2 групи. Пацієнти 1 групи (n = 30) отримували внутрішньосуглобову ін’єкцію Artro-Patch. Хворим 2 групи (n = 30) здійснювали ін’єкцію Artro-Patch з попередньою аспірацією артритичної синовіальної рідини. Клінічні результати оцінювали з використанням опитувальника WOMAC при надходженні, на 30-ту добу і на 90-ту добу після процедури. Для статистичного аналізу використовували програму StatSoft STATISTICA 13. Вірогідність безпомилкового прогнозу встановлювали при р < 0,05.Результати. Внаслідок використання препарату Artro-Patch у пацієнтів з гонартрозом ІІ стадії вдалося досягнути достовірного поліпшення усіх клінічних показників, визначених за опитувальником WOMAC. Доведено, що виконання попередньої аспірації артритичної рідини перед внутрішньосуглобовою ін’єкцією Artro-Patch веде до розвитку стійкішого і кращого клінічного результату на 30-ту добу, з подальшою позитивною динаміко до 90 доби спостереження.Висновки. Таким чином, доведено високу ефективність використання препарату Artro-Patch у лікуванні гонартрозу ІІ стадії. Для досягнення стійкішого та кращого клінічного результату рекомендовано виконання попередньої аспірації артритичної рідини перед внутрішньосуглобовою ін’єкцією препарату.
Keywords: остеоартроз колінних суглобів; гіалуронова кислота; дегенеративно-дистрофічні захворювання; гонартроз; WOMAC