Танатологія і термінальні стани в сучасній художній та мережевій літературі: міждисциплінарний дискурс (Perioperaciina Medicina, 2023)
У статті аналізується танатологічний мотив і термінальні стани в художній та мережевій літературі в міждисциплінарному контексті. Розглядаються особливості зображення смерті та різних посередніх станів у мережевій літературі на прикладі інтернет-роману “Епоха слави і надії” Євгенія Лит-вака. Під час текстуального аналізу було з’ясовано, що веблітература є більш розтабуйованою, а відтак зображення клінічної смерті, передагонії, агонії тощо в тексті інтернет-творів може мати більш широке та розмаїте смислове навантаження, на противагу традиційній художній літературі. Виявлено, що смерть як концепт презентована такими інтерпретаціями: еутанатичне вбивство одних героїв іншими, безглузде самогубство з метою різкої зміни розвитку сюжету, справедливе покарання та самопожертва заради інших та просто смерть заради розваги. Всі наведені варіації виконують у тексті свою художню функцію, одночасно ґрунтуючись на певних медичних засадах, що виражається в наведених у тексті описах елементів симптоматики термінальних станів та смерті.
Keywords: танатологія; термінальні стани; смерть; художня література; мережева література; інтернет-роман