Застосування анальгетиків центральної дії в післяопераційному знеболенні пацієнтів з наслідками тяжкої мінно-вибухової травми нижніх кінцівок (Perioperaciina Medicina, 2023)
В даній статті автори обговорюють місце сучасних анальгетиків центральної дії (нефопаму гідрохлориду) у знеболенні пацієнтів з вибуховою травмою нижніх кінцівок. На теперішній момент у світовій практиці відсутня інформація стосовно використання анальгетиків центральної дії при менеджменті болю у хворих з комботравмою. Прикладом стало знеболення пацієнтів у післяопераційному періоді з наслідками тяжкої вибухової травми нижніх кінцівок. Звертає на себе увагу необхідність ефективного знеболення пацієнтів з комботравмою не тільки в гострому періоді, але й на етапах подальшого лікування. Особливістю лікування таких пацієнтів є необхідність великих відновлювально-реконструктивних оперативних втручань, які у свою чергу супроводжуються вираженим та тривалим больовим синдромом. З нашого досвіду, додавання ненаркотичних анальгетиків центральної дії в схему мультимодальної анальгезії є доцільним для контролю болю у даної категорії пацієнтів. Додавання нефопаму гідрохлориду в схему мультимодальної анальгезії по 20 мг в/м кожні 6 годин було ефективним у лікуванні вираженого гостро-го післяопераційного болю, після реконструктивно-відновлювальних операцій у постраждалих від мінно-вибухової травми (МВТ).
Keywords: Мінно-вибухова травма; мультимодальна аналгезія; ненаркотичні анальгетики центральної дії; нефопаму гідрохлорид