Дослідження ефективності антимікробних пов’язок із хлоргексидину біглюконатом у профілактиці катетер-асоційованих інфекцій кровотоку у відділеннях інтенсивної терапії для дітей (Perioperaciina Medicina, 2023)
Вступ. Внутрішньолікарняні інфекції є факторами ризику, пов’язаними з внутрішньолікарняною летальністю. Серед інших факторів ці інфекції сильно пов’язані з інвазивними пристроями. У педіатричних пацієнтів центральний венозний катетер (ЦВК) є одним із найчастіших причин катетер-асоційованої інфекції кровотоку (КАІК).Мета. Дослідити ефективність антимікробних пов’язок із хлоргексидином порівняно з ефективністю стандартних перев’язувальних матеріалів у профілактиці інфекцій кровотоку, пов’язаних з центральним венозним катетером.Методи. 20 дітей, які перебували на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії, було рандомно поділено на дві групи по 10 осіб: група, яким використовували пов’язки з хлоргексидином, та група із застосуванням стандартних пов’язок (група порівняння). Догляд за пацієнтами здійснювали відповідно до правил асептики та антисептики. Первинними результатами було порівняльне дослідження мікробіологічних досліджень гемокультури периферичної крові та зразка крові з катетера. Та остаточними результатами були посіви з кінчика катетера (не менше 5 см) після видалення катетера при клінічних симптомах КАІК або при плановому видаленні катетера за браком його подальшої необхідності.Результати. Колонізація катетера відбулася у 3 пацієнтів у групі порівняння (3 %) та у 2 пацієнтів у групі при застосуванні хлоргексидинових пов’язок (2 %). Інфекції крові, пов’язані з катетером, мали місце у 3 пацієнтів у групі порівняння (3 %), у пацієнтів з групи хлоргексидину мікроорганізмів не було виділено при мікробіологічному дослідженні ділянок імплантації (0 %). Незважаючи на те, що більша кількість пацієнтів у групі порівняння мали інфекції крові, пов’язані з катетером, різниця між показниками зараження між цими двома групами була незначною (Р = 0,07).Висновки. Застосування просочених хлоргексидином пов’язок знижувало частоту інфекцій кровотоку, пов’язаних з катетерами, забруднення, колонізації та місцевої катетерної інфекції у відділенні інтенсивної терапії для дітей, але порівняно з використанням стандартних пов’язок не було суттєвої відмінності. Дане дослідження потребує подальшого вивчення у пацієнтів дитячого віку.
Keywords: Катетер-асоційовані інфекції кровотоку; центральні венозні катетери; хлоргексидинові пов’язки