(untitled) (Perioperaciina Medicina, 2021)
У статті представлено сучасні дані застосування N-ацетилцистеїну у лікуванні інфекційних патологій дихальних шляхів у практиці лікаря. Описано його антиоксидантні, муколітичні, протизапальні, пульмопротекторні та антитоксичні властивості. Зроблено акцент на антиоксидантних властивостях N-ацетилцистеїну, що виражені при його застосуванні у високих дозах від 1200 мг/добу та більше. У роботі проаналізовано літературу щодо дослідження використання високих доз N-ацетилцистеїну в лікуванні пневмонії, муковісцидозу, ХОЗЛ, ГРДС, проаналізовано вплив N-ацетилцистеїну на окремі фактори ризику затяжного перебігу пневмонії. Враховуючи епідеміологічну ситуацію у всьому світі, дослідження антиоксидантних властивостей N-ацетилцистеїну при лікуванні пневмонії, зокрема ускладненої COVID-19, є актуальним та потребує подальшого вивчення