(untitled) (Perioperaciina Medicina, 2026)
Вступ: Паразитарні лейоміоми (ПЛ) є рідкісним ятрогенним ускладненням, що найчастіше виникає після лапароскопічної міомектомії або гістеректомії з використанням електромеханічного морцелятора без застосування ендоконтейнера. Дисперсія фрагментів міометрія під час морцеляції може призвести до їх імплантації та росту на очеревині, створюючи діагностичні та лікувальні труднощі. Презентація випадку: Ми представляємо випадок 41-річної пацієнтки, яка через 10 років після лапароскопічної міомектомії з морцеляцією звернулася для подальшого лікування. В анамнезі пацієнтка мала анемію на тлі росту міоми. Передопераційна діагностика у 2025 році за допомогою МРТ підтвердила наявність множинних інтрамуральних та субсерозних лейоміом матки (FIGO 4, 5, 6), а також близько 15 позаорганних солідних утворень, характерних для екстраутеринних паразитарних лейоміом (FIGO 8). Було виконано комбіноване хірургічне втручання: лапароскопічне висічення паразитарних міом з подальшою конверсією в лапаротомію для виконання консервативної міомектомії. Гістологічне дослідження підтвердило діагноз лейоміоми. Висновки: Цей випадок підкреслює важливість ретельної діагностики у пацієнток з тазовими утвореннями в анамнезі, особливо після операцій з використанням морцеляції. МРТ є високоінформативним методом для диференційної діагностики. Комбінований лапароскопічний та лапаротомний доступ може бути ефективною стратегією для лікування таких складних випадків. Основний акцент має бути зроблений на профілактиці шляхом суворого дотримання технік безпечної морцеляції в ендоконтейнерах