(untitled) (Perioperaciina Medicina, 2026)
У 2023 році правоохоронні органи порушили кримінальну справу проти керівництва та медичного персоналу відомого регіонального медичного центру через значні розбіжності між обсягом медичних послуг, зафіксованим в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ), та фактично наданою медичною допомогою. Медичний заклад уклав договір із Національною службою здоров’я України (НСЗУ), згідно з яким оплата медичних послуг здійснювалася на глобальній основі, за кожного пацієнта. Протягом двох років медичні працівники систематично вносили неправдиву інформацію до системи, зокрема дані про послуги, які або взагалі не надавались, або надавались в меншому обсязі, ніж передбачалось умовами договору з НСЗУ. Фальсифікація призвела до завищених виплат із державного бюджету. Ця справа підкреслює зростаючу тенденцію притягнення до кримінальної відповідальності за фальсифікацію медичних даних в рамках державної програми медичних гарантій. Обвинуваченим висунуто звинувачення за двома статтями Кримінального кодексу України, що передбачає можливе покарання, включно зі значними термінами ув’язнення. Наразі справа перебуває на стадії судового розгляду, очікуються подальші розслідування та свідчення свідків. Цей випадок є критичним прикладом наслідків таких порушень як для залучених осіб, так і для репутації медичного закладу.