(untitled) (Perioperaciina Medicina, 2025)
Ендоскопічна гастростомія (Percutaneous Endoscopic Gastrostomy, PEG) є загальноприйнятим методом забезпечення ентерального харчування у пацієнтів із неможливістю самостійного перорального прийому їжі. Попри переваги методу, можливі серйозні ускладнення, які потребують хірургічного втручання. У цьому огляді наведено аналіз трьох клінічних випадків ускладнень PEG у пацієнтів з тяжкою супутньою патологією. Розглянуто тактику лікування та особливості мультидисциплінарного підходу.