(untitled) (Perioperaciina Medicina, 2025)
Стаття присвячена антирефлюксній абляції слизової оболонки (ARMA) — новому ендоскопічному методу лікування рефрактерної гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ), що не реагує на стандартну терапію. ARMA відновлює функцію кардії шляхом контрольованого рубцювання. Метод показаний пацієнтам з рефрактерною ГЕРХ, залежністю від інгібіторів протонної помпи (ІПП), порушенням клапанної функції гастроезофагеального з’єднання II–III ступеня за Хіллом та невеликою грижею діафрагми (до 2–3 см). Протипоказання включають великі грижі, попередні операції на гастроезофагеальному з’єднанні, ахалазію, тяжкий ерозивний езофагіт та стравохід Барретта. Процедура включає діагностичний огляд, субмукозну ін’єкцію фізіологічного розчину для створення «подушки» та термічну абляцію слизової оболонки. Для коагуляції використовуються аргоноплазмова абляція, коагуляційні щипці (наприклад, Coagrasper), ніж для підслизової дисекції у режимі Forced Coag (ефект 2, 40 Вт), створюючи білу поверхню без карбонізації. Післяопераційне ведення передбачає обмеження фізичних навантажень, дієту та медикаментозну терапію (подвійна доза ІПП). Контрольна ендоскопія проводиться через 2–3 місяці. Клінічний досвід клініки «Оберіг» (58 пацієнтів) показав значне і тривале клінічне покращення та поліпшення ступеня клапана Хілла у 56 із 58 пацієнтів (97 %). ARMA є ефективним та безпечним мініінвазивним методом, який потребує подальшого вивчення.