(untitled) (Perioperaciina Medicina, 2025)
Жовчнокам’яна хвороба (ЖКХ) — захворювання, що охоплює понад 6 % населення світу. Спершу ЖКХ має безсимптомний перебіг, але з часом збільшується ризик виникнення ускладнень. Одним з рідкісних ускладнень ЖКХ є кишкова непрохідність, спричинена обтурацією просвіту кишечника, або, як згадується в іноземних джерелах, “gallstone ileus”. Згідно з міжнародними даними, знайденими на Pubmed, Google Scholar, Web Of Science, частота виникнення “gallstone ileus” становить 0,5 % всіх випадків ускладнень ЖКХ. Вашій увазі представлено клінічний випадок менеджменту пацієнтки з клініко-діагностичними даними кишкової непрохідності. Пацієнтці В., 86 р., під час амбулаторного обстеження встановлено діагноз КТ-ознаки новоутворення сигми, поліпу сліпої кишки, кишкової непрохідності. Пацієнтку направлено для проведення внутрішньокишкового стентування. При спробі виконання відеоілеоколоноскопії (ВКС) виявлено в дистальних відділах сигмоподібної кишки множинні дивертикули з ознаками дивертикуліту та звуженням просвіту сигмоподібної кишки; в ділянці звуження також наявне стороннє тіло чорного кольору (конкремент), після зміщення якого отримано протікання рідкого калу, аспіровано до 2,5 літрів рідкого калу, стороннє тіло захоплено за допомогою Retrieval Net 4,5 см та з труднощами в ділянці звуження видалено. При контрольній ВКС відновлено прохідність сигмоподіної кишки.