(untitled) (Perioperaciina Medicina, 2025)
На сьогоднішній день завдяки технічному розвитку в ендоскопічній сфері з’являється можливість впроваджувати нові малоінвазивні ендоскопічні методики лікування різних патологій шлунково-кишкового тракту у повсякденну практику ендоскопістів. Протягом останнього десятиліття широке використання здобула сучасна методика лікування ахалазії стравоходу — пероральна ендоскопічна міотомія (POEM). Дана методика характеризується мінімальною травматизацією слизової оболонки стравоходу, високим рівнем ефективності, коротким терміном реабілітації за рахунок формування підслизового тунелю з проведенням міотомії циркулярного шару безпосередньо під слизовою оболонкою та наступним накладанням ендоскопічних кліпс в ділянці мукозотомії. Через певний проміжок часу з’явилась нова варіація вищеописаної методики у пацієнтів з наявністю епіфренальних дивертикулів, що отримала назву — пероральна ендоскопічна дивертикуломіотомія (D-POEM). У даній публікації представлено клінічний випадок першого в Україні успішного ендоскопічного лікування епіфренального дивертикулу стравоходу шляхом проведення пероральної ендоскопічної дивертикуломіотомії (D-POEM). Попередньо пацієнту було проведено відеогастродуоденоскопію з подальшим проведенням комп’ютерної томографії органів грудної порожнини з контрастуванням. Пацієнта було госпіталізовано у хірургічне відділення Клінічної лікарні “Феофанія” у плановому порядку з клінічним діагнозом: епіфренальний дивертикул стравоходу. Проведено малоінвазивне ендоскопічне втручання в обсязі D-POEM. Після проведеного оперативного лікування загальний стан пацієнта покращився. У пацієнтів з епіфренальними дивертикулами можна розглядати дану методику як альтернативу лапароскопічній або відкритій хірургічній операції, оскільки пероральна ендоскопічна дивертикуломіотомія мінімізує ризики післяопераційних ускладнень та зменшує період реабілітації.