(untitled) (Perioperaciina Medicina, 2024)
Актуальність. Дегенеративно-дистрофічні захворювання суглобів є хронічними прогресуючими патологічними станами, характерними ознаками яких є наявність больового синдрому, порушення функціональної спроможності, м’язова слабкість, деформація та нестабільність суглобів. Висока поширеність дегенеративно-дистрофічних захворювань кульшового суглоба обумовлює необхідність пошуку оптимальних неінвазивних методів лікування. Мета дослідження: проаналізувати клінічні результати застосування інтраартикулярних ін’єкцій розчину гіалуронової кислоти (Diart) в лікуванні пацієнтів з дегенеративно-дистрофічними захворюваннями кульшового суглоба II–ІІІ ступенів. Матеріали та методи дослідження. Проаналізовано клінічні результати 30 хворих з дегенеративно-дистрофічними захворюваннями кульшового суглоба ІІ–ІІІ ст. До групи включено 11 (36,67 %) чоловіків та 19 (63,33 %) жінок. Середній вік обстежених — 61,43±7,98 років. Усім пацієнтам проведено курс медикаментозної терапії з використанням розчину гіалуронової кислоти (Diart), який включав три внутрішньосуглобові ін’єкції лікарського засобу, що виконувалися з інтервалом 7 днів. Клінічні результати оцінювали при первинному зверненні, а також на 7, 14, 30 та 90 добу з моменту введення першої ін’єкції Diart шляхом об’єктивного обстеження пацієнтів та аналізу суб’єктивних даних з допомогою опитувальника WOMAC. Статистичний аналіз виконували, використовуючи програму Statistica 13. Результати. Встановлено високу ефективність застосування інтраартикулярних ін’єкцій розчину гіалуронової кислоти (Diart) в лікуванні пацієнтів з дегенеративно-дистрофічними захворюваннями кульшового суглоба II–ІІІ ступенів та відсутність ускладнень, пов’язаних з внутрішньосуглобовим уведенням препарату. Ознаки післяін’єкційного синовіїту, дискомфорту, розпирання чи інших неприємних відчуттів у обстежених хворих не спостерігали в жодному випадку. Порівнюючи результати, встановлені у віддаленому періоді — на 90 добу спостереження, та показники, визначені при первинному зверненні обстежених хворих, нами доведено зменшення інтенсивності больового синдрому в кульшовому суглобі на 30,35 %, скутості — на 29,57 %, покращення показників, що характеризували функціональну спроможність, — на 21,34 % та сумарних значень індексу WOMAC — на 27,37 %, після курсу проведеного медикаментозного лікування з використанням лікарського засобу Diart. Висновок. Таким чином, доведено високу ефективність застосування інтраартикулярних ін’єкцій розчину гіалуронової кислоти (Diart) в лікуванні пацієнтів з дегенеративно-дистрофічними захворюваннями кульшового суглоба II–ІІІ ступенів.