(untitled) (Perioperaciina Medicina, 2022)
Лікування гострого парапроктиту залишається актуальною хірургічною проблемою, що пов’яза- но як із вибором хірургічної тактики, так і з особливостями післяопераційного ведення хворих. У статті проведено порівняльний аналіз післяопераційного лікування 59 пацієнтів з гострим парапроктитом без супутньої патології та з ураженнями судин за загальноприйнятою та удосконаленою методикою із засто- суванням препаратів реосорбілакт, тівортін, латрен, декасан. Описано схеми лікування. Проведено оцінку процесів загоєння за терміном появи в рані грануляцій та зменшенням об’єму рани. Встановлено, що запро- понована схема медикаментозного лікування в післяопераційному періоді скорочує тривалість першої фази ранового процесу на 25–30 %, а середньотижневі показники швидкості загоєння післяопераційної рани вищі порівняно з контрольною групою на 12–15 %.