(untitled) (Perioperaciina Medicina, 2022)
Піперацилін/тазобактам являє собою комбінацію уреїдопеніциліну піперациліну та інгібітора-лактамаз тазобактаму. Антибіотик є загальновизнаним препаратом вибору для лікування тяжких інфекцій, насамперед у хірургічних відділеннях і відділеннях реанімації та інтенсивної терапії. Область клінічного використання піперациліну/тазобактаму включає інтра-абдомінальні інфекції, інфекції шкіри та м’яких тканин, пізні нозокоміальні пневмонії, у тому числі в умовах пандемії COVID-19, інфекції інших локалізацій. Ефективність втручання підвищується при внутрішньовенному введенні препарату шляхом по-довжених інфузій. В Україні встановлено високу чутливість більшості збудників ранової інфекції до піперациліну/тазобактаму (за винятком Klebsiella spp. та неферментуючих бактерій). Препарат може використовуватися у хворих з алергічними реакціями на лактами в анамнезі; попереднє алергологічне тестування показане лише у випадках алергії на амінопеніциліни та аміноцефалоспорини. На ринку України зареєстровано перший вітчизняний піперацилін/тазобактам під назвою Рефекс.